Het grote hart van diplomaten

Diplomaten zijn dromerige en voelende types, die bekend staan om hun empathie, diplomatieke eigenschappen en gepassioneerd idealisme. In deze rol vinden we de persoonlijkheidstypes Advocaat, Bemiddelaar, Protagonist en Campagnevoerder.

Advocaat (INFJ)

Jij bent een onvermoeibare realist en tegelijkertijd toch ook een zeer daadkrachtig en vastberaden type. Jouw sterke mening gebruik je echter zelden om er zelf beter van te worden. Jij wil graag anderen helpen en zet het liefst alleen daarvoor jouw creativiteit, overtuiging en gevoeligheid in.

Jouw introverte aspect maakt dat jij het liefst communiceert naar jouw volgers zonder daarbij zelf in de schijnwerpers te hoeven staan. Door het schrijven van artikelen kun je behulpzaam zijn en met jouw verbeeldingskracht weet je deze op social media eenvoudig te koppelen aan bijpassend beeld.

Als voelend type weet je als geen ander hoe je anderen op een persoonlijke manier kan benaderen en helpen. Advertenties zijn niet echt jouw ding. Organische groei zorgt ervoor dat jij je persoonlijke relaties in stand kunt houden. Mocht je toch harder groeien dan je aankunt, zoek dan de samenwerking op met gelijkgestemden.

Jouw motivatie haal jij vooral uit jouw streven naar een groter doel. Je perfectionisme kan je daarbij soms wel in de weg staan om actie te ondernemen. Deel je grote visie daarom eens op in kleinere stappen. Zo voelen jouw doelen ineens veel meer haalbaar.

Bemiddelaar (INFP)

Alhoewel jij misschien bekend staat om jouw verlegen en kalme persoonlijkheid, heb je een creatief, fantasierijk en levendig innerlijk. Je bent in staat om op een diepgaand niveau met anderen te communiceren en met jouw kennis van taal ben jij een echte verhalenverteller.

In jouw werk wil je graag anderen helpen op weg naar een beter leven, maar jouw introverte aspect zorgt ervoor dat je behoorlijk selectief bent in sociale interactie. Jouw behoefte aan diepgaande communicatie kun je dan ook beter materialiseren via contentmarketing en printmarketing.

Je kunt niet zo goed tegen kritiek en conflicten ga je het liefst altijd uit de weg. Op social media voel jij je daarom veel veiliger achter opties waarbij je jouw ideeën kunt overbrengen in verhaalvorm. Zonder daarvoor de directe interactie met anderen aan te gaan. Had je bijvoorbeeld al eens aan Pinterest gedacht?

Persoonlijkheidsaspect Energie Dromer

Diplomaten zijn net als analisten echte dromers..

Door jouw voelende natuur bouw je graag een persoonlijke band op met een klein groepje vaste klanten. Jouw vermogen om te luisteren naar anderen, maken je een uitstekende coach of mentor én een ideale samenwerkingspartner. Focus is tot slot jouw toverwoord voor een betere productiviteit, maar houdt daarbij wel ruimte over voor creatieve en spontane uitspattingen.

Protagonist (ENFJ)

Jij vindt het eenvoudig om met anderen te communiceren en met jouw sterke persoonlijkheid ben je dan ook zeker in staat om jouw luisteraars te inspireren. Met jouw charismatische vertoning weet jij anderen op iedere netwerkbijeenkomst of lezing iets te leren.

Binnen jouw werk behaal je veel plezier uit het begeleiden van anderen. Het liefst 1-op-1 of in kleine groepjes, zodat jij direct kunt zien wat voor impact je op hen maakt. Samenwerken doe je graag, maar pas op dat je niet teveel de leiding probeert te nemen als dat ten koste gaat van anderen.

Ondanks jouw extraverte aspect kies je toch liever voor meer diepgaande vormen van social media. Een eigen podcast is dan ook echt op jouw lijf geschreven. Daarbij is schaalbaarheid voor jou persoonlijk minder van belang. Jij bouwt liever een nauwe band op met jouw luisteraars en klanten.

Organisch groeien gaat jou prima af. Jij weet als geen ander waar men behoefte aan heeft en met jouw creativiteit trek je als vanzelf voldoende klanten aan. Het nalaten van een positieve boodschap is voor jou vooral prioriteit. Een langetermijnplanning geeft je daarbij de nodige energie om deze stip op de horizon stukje bij beetje te bereiken.  

Persoonlijkheidsaspect Natuur Voeler

…maar daarentegen ook enorm voelende types!

Campagnevoerder (ENFP)

Jij weet altijd wel een reden te vinden om te lachen en geniet van de sociale en emotionele banden die je met anderen aangaat. Jouw creatieve visie en zoektocht naar een diepere betekenis zorgen er daarbij voor dat je vaak in de schijnwerpers belandt. Toch wil je niet zo nodig eindigen in de rol van CEO. Jij verlangt vooral vrijheid en onafhankelijkheid.

Variatie, creativiteit en verbinding. Dat is waar jij naar zoekt binnen jouw werk. Je vindt het dan ook lastig om je aandacht lang bij één project te houden en kunt een echte warhoofd zijn. Zoek dan eens begeleiding van een coach of mentor. Die helpt jou om gemotiveerd te blijven en meer structuur aan te brengen. Natuurlijk wel op een manier waarbij er ruimte overblijft voor jouw creativiteit.

Zowel op netwerkbijeenkomsten als een borrel vorm jij het middelpunt van het feest. Je trekt anderen nu eenmaal als vanzelf aan met jouw positieve energie. Daarom missta je ook zeker niet als spreker op een lezing of masterclass. Of wat dacht je van een eigen YouTube kanaal?

Om een persoonlijkheid en emotionele band met jouw volgers te bereiken, pak je jouw social media het liefst op een organische manier aan. Zo blijft die persoonlijke connectie in stand en kun je ondertussen op je gemak ontdekken welke klantrelaties het beste bij jou passen.

Welke strategie hoort bij jouw persoonlijkheidstype?

Onder de diplomaten vinden we een duidelijke tweedeling tussen de meer introverte types en de extraverte. De advocaat en bemiddelaar vallen daarmee onder de strategieën zelfverzekerd individualisme of constante verbetering. De protagonist en campagnevoerder vallen als extravert beiden onder ofwel het sociaal meesterschap, of de sociale betrokkenheid.

Welke van de twee strategieën het uiteindelijk wordt, hangt af van de laatste letter in het acroniem. Het assertieve en turbulente persoonlijkheidsaspect zorgen ieder voor respectievelijk meer zelfverzekerdheid of juist gevoeligheid voor de mening van een ander. Deze personen profiteren ieder op hun eigen manier van een mentor of coach.


Deel dit artikel

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Deze blogs vind je misschien ook wel interessant