Jouw rol in het geheel

Jouw persoonlijkheidstype is een verzameling van verschillende persoonlijkheidsaspecten. Maar als mens worden we ook beïnvloed door onze omgeving. Door hoe de persoonlijkheidstypes bij elkaar passen.

De rol achter jouw persoonlijkheidstype

Het NERIS model is opgebouwd uit twee lagen. De persoonlijkheidsaspecten energie, natuur en tactiek vormen de binnenste laag. Dat is jouw rol. Dit bepaalt bijvoorbeeld jouw doelen in het leven, je interesses en jouw favoriete bezigheden.

Het model omvat vier verschillende rollen:

  • Analisten (dromers en denkende types)
  • Diplomaten (dromers en voelende types)
  • Schildwachten (doeners en gestructureerde types)
  • Verkenners (doeners en flexibele types)

Analisten en hun rationaliteit

De vier persoonlijkheidstypes in deze rol staan bekend om hun rationaliteit. Niet zo gek, omdat ze het denkende persoonlijkheidsaspect delen.

Deze types nemen hun beslissingen vooral met hun hoofd. Maar denk vooral niet dat ze een robot zijn. Hun dromerige aspect helpt ze om creatieve strategieën te bedenken. Hun vaardigheden en dromen moeten daarna echter wel nog even omgezet worden naar actie. En juist daar ligt hun valkuil.

Analisten zijn van nature nieuwsgierig en willen zoveel mogelijk leren, maar vooral door het zelf te ontdekken. Ze kunnen daarom soms wat bot en misschien zelfs antisociaal overkomen op anderen. Dat zijn ze echter niet. Het zijn onafhankelijke types die zich het liefst omringen met mensen die hen begrijpen. 

Persoonlijkheidstype Dromer

Ben jij een dromer…

Het grote hart van diplomaten

De diplomaten onder ons geven het meest om betekenisvolle verbinding en het maken van impact. Ze willen graag anderen helpen en werken daarbij het liefst samen in plaats van de concurrentiestrijd aan te gaan.

Het doel van de diplomaat is om zichzelf en anderen te begrijpen. Om zo een mooiere wereld te creëren. Het dromerige aspect voedt daarbij hun optimisme, maar maakt ze tegelijkertijd wel overgevoelig voor onrecht. Hun principes zijn daarbij vaak belangrijker dan praktische zaken, waardoor ze deze soms (on)bewust uitstellen. Tijd voor actie dus!

Diplomaten zien schoonheid in alles en vaak willen ze dit op een creatieve manier uiten. Ook zijn ze vaak geïnteresseerd in activisme, spiritualiteit, healing en vrijwilligerswerk. Diep van binnen willen ze graag ergens bijhoren. Vaak uit angst voor eenzaamheid. Wat soms tegenstrijdig kan zijn met hun verlangen naar authenticiteit.

Persoonlijkheidstype Doener

…of een doener?

Structuur en orde onder de schildwachten

Schildwachten zijn praktisch ingesteld en werken hard. Dat verwachten ze dan ook van anderen. Ze maken daarbij het liefst gebruik van datgene wat werkt om consistente vooruitgang te boeken. “Never change a winning team” zou zomaar hun lijfspreuk kunnen zijn.

In al hun relaties willen ze hun steentje bijdragen, maar je zult ze niet snel om een schouderklopje zien vragen. Alhoewel ze het zeker op prijs stellen om erkenning te krijgen voor hun harde werk. Productiviteit is hun kracht en ze halen veel voldoening uit het afronden van taken. Vooral als het resultaat voldoet aan hun hoge standaard.

Ze bereiden zich bovendien graag voor op eventuele problemen. Met een goed plan natuurlijk. Maar je kunt je niet overal op voorbereiden. Het omgaan met onvoorziene problemen is dan ook een belangrijk onderdeel van hun persoonlijke ontwikkeling. Soms doe je er nu eenmaal beter aan om toch van koers te veranderen.

De flexibiliteit van de verkenners

Dit zijn de meest spontane persoonlijkheidstypes van ons allemaal. Hun flexibiliteit helpt ze om in het nu te leven en tegelijkertijd het hoofd te bieden aan onvoorziene omstandigheden. Bruikbaarheid gaat daarbij boven perfectie.

De verkenners vliegen figuurlijk vaak alle kanten op, omdat ze graag nieuwe dingen willen proberen. Vrijheid is voor hen dan ook het sleutelwoord. Het risico is natuurlijk wel dat ze hun verantwoordelijkheden laten versloffen. Simpelweg omdat ze al snel te saai zijn. Wanneer er passie achter zit als drijfveer, dan kunnen ze wel bergen werk verzetten.

Plezier staat dus voorop bij de verkenner. Daarom kan het wellicht een goed idee zijn om de saaie klussen uit te besteden of te delegeren aan je medewerkers.

Van rol naar strategie

In welke van de bovenstaande rollen herken jij jezelf het meest? En komt dat overeen met jouw testuitslag van 16personalities.com?

In het volgende blog gaan we door naar de tweede laag in het NERIS model. De buitenste laag van jouw persoonlijkheidstype. Jouw strategie. Deze is samengesteld uit de eerste en laatste letter van het acroniem. Maar meer hierover de volgende keer!


Deel dit artikel

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Deze blogs vind je misschien ook wel interessant