Bedrijf starten en laten bloeien? Dit heb jij nodig.

Waar denk jij het eerste aan als ik je vraag wat je nodig hebt om jouw bedrijf te starten of runnen? Jouw antwoord hangt natuurlijk grotendeels af van jouw specifieke aanbod en verdienmodel, maar toch staan we nog wel eens voor onverwachte uitgaven. Een goede reden om met dit blog eens bij dit soort vergeten kostenposten en bedrijfsmiddelen stil te staan.

Let's talk about money

Learning the hard way… Zo kan ik het wel beschrijven. Dat moment in de parkeergarage dat ik even niet in staat was om mijn parkeergeld te betalen van mijn zakelijke rekening. Let wel, het ging hier om slechts 80 eurocent. Ik kon wel door de grond zakken van schaamte.

Hoe ik terechtgekomen was in die situatie?

Een samenloop van omstandigheden. Een grote klant die zijn factuur maar niet voldeed en waar ik wel op had gerekend. Mijn BTW aangifte die ik zelf direct aan het begin van het nieuwe kwartaal al had voldaan. Een onhandig moment van investeren in een nieuwe lens. En de jaarlijkse afschrijving van mijn Adobe Creative Cloud pakket.

En dat terwijl ik een paar maanden ervoor nog een flinke buffer had opgespaard. Juist voor dit soort situaties.

Sindsdien ben ik nog een stuk voorzichtiger geworden. Ik zet ontvangen BTW apart. Zodat ik het niet per ongeluk uitgeef. En ik leg geld opzij voor die flinke Adobe factuur. Je klanten zijn nu eenmaal ook maar mensen. Met ieder misschien wel hun eigen problemen.

Geld kun je pas uitgeven wanneer je het op je bankrekening hebt staan. Dat heb ik wel geleerd.

Kennisdelen is kracht

Waar vroeger nog gezegd werd dat kennis zorgt voor macht, zie je tegenwoordig gelukkig wel een verschuiving plaatsvinden. Iedereen heeft met het internet de beschikking over zo ongelooflijk veel informatie. Het gaat er daarom steeds vaker om dat je de kennis met een ander deelt. Want juist dan kun je samen tot innovatieve ideeën en inzichten komen.

Dat neemt echter niet weg dat ik een absolute voorstander ben van je leven lang blijven leren. Dat is ook wel nodig om mee te komen in deze snelle, continu veranderende wereld. En vergeet ook zeker niet om af en toe eens achterom te kijken.

Kijk alleen al naar het vakgebied van de alternatieve geneeswijzen. Op zichzelf staand of in samenspel met de reguliere geneeswijzen. Wat dacht je van de vele onderzoeken naar psychedelica als mogelijke aanvulling op de geestelijke gezondheidszorg? En waar meditatie en yoga lange tijd nog werden toegeschreven aan hippies, is een meditatie app zoals Headspace inmiddels maar liefst 65 miljoen keer gedownload.

Okay ik draaf nu door. Even terug naar jouw kennis. Blijf jezelf bijscholen. Verbreed en verdiep je kennis. Koop vakliteratuur. Volg cursussen of opleidingen. Huur een coach in. Of een mentor, hint 😉 Allemaal uitgaven die je als kostenpost geheel of gedeeltelijk mee kunt nemen in jouw boekhouding.  

Blijven leren als ondernemer

Mezen delen hun levenslessen ook met soortgenoten.

Verzekerd van jezelf

Algemene voorwaarden, privacyverklaring, een Data Protection Impact Assesment (DPIA), bedrijfsverzekeringen. Niet de meest leuke onderwerpen. Verre van.

Soms voelen ze misschien zelfs een beetje nutteloos aan. Vooral wanneer je er alleen maar geld aan uitgeeft en er niet direct iets voor terug krijgt. Toch heb ik zelf wel ervaren hoe fijn het is als je dit soort zaken op orde hebt.

Natuurlijk kun je zelf geld opzij zetten voor het een en ander. Dat zou ik ook zeker aanraden. Zeker als het gaat om materiële zaken. Waar het echter flink in de kosten kan lopen, is als het gaat om geschillen met klanten of leveranciers bijvoorbeeld. En bij het inschakelen van een incassobureau. Wel zo fijn als je rechtsbijstand-, bedrijfsaansprakelijkheids- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering dit dekt.  

En wat dacht je van een cyberaanval? Waarbij alle persoonsgegevens van jouw klanten ineens op straat komen te liggen. Ben jij je er wel bewust van hoeveel gegevens je ondertussen al hebt verzameld? En hoe staat het met jouw cookiebanner? Is jouw website AVG proof?

Ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Regel die shit!

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Kies jij ervoor om je bedrijf alleen te voeren of neem je personeel aan? Ga je samenwerken met een business partner of zoek je investeerders voor jouw concept?

Wij mensen zijn sociale wezens. Dus zelfs als je ervoor kiest om alleen te werken, zul je anderen nodig hebben. Hoe fijn is het om jouw ideeën af en toe te kunnen bespreken met iemand anders dan jouw partner, familie of vriendenkring? Dit levert je zoveel nieuwe inzichten op. Ga dus af en toe eens buiten de deur werken. Ondernemen kan anders soms wel ontzettend eenzaam aanvoelen.

Samenwerken met een ander is ontzettend tof, maar ook spannend. Want hoe zorg je bijvoorbeeld voor de aansprakelijkheid? En wat denk je van de verdeling van de werklast of de inkomsten? Toch is het absoluut de moeite waard om zo’n ervaring aan te gaan. Zelfs als het uiteindelijk toch niet blijkt te werken. Of wanneer jij of jouw partner besluiten om een andere richting in te slaan. Je kunt er alleen maar van leren.

Investeerders komen pas in beeld wanneer je geld of middelen nodig hebt om jouw idee uit te voeren en hier zelf niet of onvoldoende over beschikt. Wellicht zijn er wel Business Angels in jouw netwerk te vinden? Soms is de bank een mogelijkheid. Of een commerciële investeerder. En anders biedt een crowdfundingsplatform ook nog een optie. Verdiep jezelf wel goed in de voorwaarden!

Welke vorm je ook kiest, verdiep jezelf eens in je eigen human design en indien het kan in het design van de mensen waar je mee samenwerkt. Kijk naar de centrums, kanalen en poorten binnen jullie design. En vooral naar of deze actief / inactief, of respectievelijk aan/uit staan. Jullie kunnen elkaar beïnvloeden en aanvullen, maar er kan ook sprake zijn van overheersing op bepaalde vlakken.

And last, but not least. Jij!

Jij bent het belangrijkste bedrijfsmiddel binnen jouw eigen bedrijf. Zorg er dus goed voor. Neem voldoende rust. Eet gezond. Beweeg. Ga de natuur in.  

Besteed waar mogelijk taken uit. Aan personeel of aan een andere dienstverlener. Zeker als je niet over de juiste kennis of vaardigheden beschikt. Over voldoende tijd om dit soort werkzaamheden zelf te doen. Of er gewoonweg een hekel aan hebt.

Behandel jezelf zoals je jouw personeel zou behandelen. Zorg er dus voor dat je jezelf ook beloont voor het werk dat je doet. Veel ondernemers rekenen hun eigen uren dus niet eens door in hun prijzen. Zeker wanneer het gaat om aanbieders van producten.

En had ik al gezegd dat je voldoende rust moet nemen?

Je moet natuurlijk helemaal niets van mij. Beslis zelf lekker hoe jij jouw leven inricht. Maar je hebt er niets aan als je maar door blijft gaan totdat je erbij neervalt. In veel gevallen is er niemand om jouw werk over te nemen. En dat betekent vaak dat er geen geld meer binnen komt.


Deel dit artikel

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Deze blogs vind je misschien ook wel interessant